Állómuskátli

A klasszikus kedvenc nagyanyáink verandáját, tornácát díszítették egykor.

Virágszín: Kínálatunkban évről évre megjelennek új fajták is a klasszikus piros mellett rózsaszín, barack, cirmos, fehér szirmú fajták is kaphatóak. A színválasztás esetén érdemes megemlíteni, hogy minél világosabb a szirom, annál kevésbé tolerálja, ha víz éri a virágfejet. Fehér szirmú fajtáknál az esővíz gyakran barnuláshoz vezet. Az elnyílt virágokat rendszeresen el kell távolítanunk, ha folyamatos, gazdag virágzást szeretnénk. A szimpla virágú fajták egyszerű virágát ellensúlyozza, hogy a rekkenő hőségben is folyamatosan gazdagon ontja virágait, a többszörösen teltvirágú fajták nagyobb odafigyelést igényelnek, a közvetlen víztől (esőtől is) óvni kell a virágfejet.

Lombszín: Kertészetünk inkább a sötét lombú fajták mellett köteleződött el, mert a növekedési habitusuk jellemzően kisebb, viszont a virágzási intenzitásuk nagyobb. Ha világos lombú fajtát választunk érdemes dézsába, kosárba, tálba ültetni, mert a magasabb termetük miatt eltakarják az ablakot, illetve szárazabb időszakban, ha nem tudjuk rendszeresen öntözni kiborul a tartójából. A világoslombú fajtáknál nagyobb szárazság idején a levél könnyebben megéghet.

Vízigény: A különböző muskátli típusok közül az álló muskátli tolerálja leginkább az egy-két napig tartó szárazságot, de a rendszer öntözést gazdagabb virágzással hálálja meg. Mint a legtöbb növény a pangó vizet nem szereti, és nagy melegben kisebb, főleg műanyag edényzet esetén, ha túl sokáig áll a vízben a növény megfőhet.

Tápanyagigény: A muskátli gazdagon virágzó növény, mely folyamatos tápanyagellátás mellett tudja csak biztosítani a szükséges energiát a virágfejek számára. Hetente, kéthetente gondoskodjunk a megfelelő tápanyag utánpótlásról.

Fényigény: A muskátli típusok közül a leginkább az álló muskátli éri be a legkevesebb fénnyel, de, ha folyamatos virágzást szeretnénk legalább napi 2-3 óra napfényre szüksége van.

Betegségek, kártevők: Alapvetően ellenálló, toleráns növény, nagy esőzések idején gombás betegségek üthetik fel a fejüket. A lepke hernyói előszeretettel rágják a még ki sem nyílt bimbókat, így hosszabb virágmentes időszakban, ha látunk virágbimbót, de virágot kevesebbet gyanakodhatunk a kártevő jelenlétére. Levél tetvek is megtámadhatják a nagy melegben, szárazság idején. Gazdaboltokban szakszerű segítséget kaphatunk a betegségek kezelésére, kertevő-mentesítésre.

Teleltetése nehezebben megoldható, mint a régi fajták esetében és a több éves növények gyakran már nem virágoznak olyan intenzitással. A legjobb napos, hűvös, 10 fokos helyiségben teleltetni, ritkán öntözni. Télen semmiképp ne tápoldatozzuk.

Kategória: 
Muskátli