Duplavirágú, vagy „félfutó” muskátli

Virágszín: Gazdag színválaszték érhető el ebből a virágtípusból is. A világosabb szirmú fajták a virágfejekre hulló vízcseppeket kevésbé tolerálják. Legfőbb díszítőértékes a dupla, telt virágfejekben rejlik. A nyári nagy melegben a virágzás alábbhagyhat, de a kora őszi időben csodálatos virágzásii hullámmal kárpótol minket a növény egészen az első fagyokig. Az elnyílt virágokat folyamatosan el kell távolítanunk, ha gazdag virágzást szeretnénk. A növény hossza ritkán haladja meg az 50 cm-t, a tornácok, erkélyek, teraszok függőkosaraiba nagyon látványos virágpárnát alkot.

Vízigény: Itt is igaz, hogy minél nagyobb a lombozat, a virágtömeg, annál nagyobb a vízigénye is. Ha nagyon kiszáradt a földje locsolást követően érdemes rövid idő után újra öntözni. Öntözésnél balkonláda, függőedényzet esetén egyébként is érdemes egy-egy locsolás alkalmával többször keveset önteni a virágtartókba, hogy legyen ideje a földnek átvenni a nedvességet.

Tápanyagigény: Köszönhetően a hatalmas virágfejeknek és a viszonylag nagy virágtömegnek nagyon tápanyagigényes. Az év előrehaladtával minél nagyobb a virágtömeg annál többször igényel tápanyagutánpótlást.

Fényigény: Az állómuskátlinál több fényt igényel, a futómuskátlinál kicsit kevesebbel is beéri. Legalább napi 3-4 óra napot igényel, a tűző napot, mint a legtöbb növény, csak rendszeres öntözés mellett bírja. Árnyékos helyen kevésbé virágzik, hajtásai megnyúlnak.

Betegségek, kártevők: Alapvetően ellenálló, toleráns növény, nagy esőzések idején gombás betegségek üthetik fel a fejüket. A lepke hernyói előszeretettel rágják a még ki sem nyílt bimbókat, így hosszabb virágmentes időszakban, ha látunk virágbimbót, de virágot kevesebbet gyanakodhatunk a kártevő jelenlétére. Levél tetvek is megtámadhatják a nagy melegben, szárazság idején. Gazdaboltokban szakszerű segítséget kaphatunk a betegségek kezelésére, kertevő-mentesítésre.

Teleltetése nagy kihívás, a hajtások gyakran megnyúlnak a téli hónapokban, a növény legyengül, virágzása alábbhagy a következő évben.

Kategória: 
Muskátli