Futómuskátli

A tiroli kedvenc, a balkonok hosszú színes virágszőnyege

Virágszín: Alapvetően piros és lila színben értékesítjük, de elérhető fehér szirmú változatban is. a fehér szirmú változatnál itt is él a szabály, hogy a virágszirmot gyakran víz nem érheti, mert megbarnul. A piros szirmú változat picit hosszabbra nő, míg a lila elágazóbb, picit sűrűbb. A fehér szirmú változat jóval rövidebbre nő a másik két típusnál. Az elszáradt virágát nem szükséges leszedni e nélkül is gazdagon virágzik, legfeljebb az esztétikai élményt befolyásolja kissé.

Vízigény: A muskátli típusok közül a legvízigényesebb, akár az edényzet alján lévő vizet is képes néhány óra alatt felszívni. Minél nagyobb a lombozat, a virágtömeg, annál nagyobb a vízigénye is. Túlöntözni szinte lehetetlen, kiszárítani annál könnyebb. Ha nagyon kiszáradt a földje locsolást követően érdemes rövid idő után újra öntözni. Öntözésnél balkonláda esetén egyébként is érdemes egy-egy locsolás alkalmával többször keveset önteni az edényzetbe, hogy legyen ideje a földnek átvenni a nedvességet.

Tápanyagigény: Köszönhetően a hatalmas virágtömegnek nagyon tápanyagigényes. Az év előrehaladtával minél nagyobb a virágtömeg annál többször igényel tápanyagutánpótlást, a nyár derekán a virágzás csúcsán érdemes hetente akár kétszer is tápoldatozni.

Fényigény: Az állómuskátlinál több fényt igényel, a tűző napot is jól viseli, száraz, forró nyarakon gyakran, akár napi kétszer is öntözzük. Legalább napi 4-5 óra napot igényel. Árnyékban kevésbé virágzik, hajtásai megnyúlnak.

Betegségek, kártevők: Alapvetően ellenálló, toleráns növény, nagy esőzések idején gombás betegségek üthetik fel a fejüket. A lepke hernyói előszeretettel rágják a még ki sem nyílt bimbókat, így hosszabb virágmentes időszakban, ha látunk virágbimbót, de virágot kevesebbet gyanakodhatunk a kártevő jelenlétére. Levél tetvek is megtámadhatják a nagy melegben, szárazság idején. Gazdaboltokban szakszerű segítséget kaphatunk a betegségek kezelésére, kertevő-mentesítésre.

Teleltetése nagy kihívás, a hajtások gyakran megnyúlnak a téli hónapokban, a növény legyengül, virágzása alábbhagy a következő évben.

Kategória: 
Muskátli